گاهی ممکن است که ماشین ظرفشویی در اواسط چرخه ی شستشو متوقف شود. خاموش شدن ناگهانی دستگاه یک اتفاق ناخوشایند می باشد و باعث می شود تا شما با کلی ظرف شسته نشده یا نصفه شسته شده روبه رو شوید. خاموش شدن ماشین ظرفشویی در حین کار می تواند بنا به دلایل مختلفی اتفاق بیوفتد. اما نگران نباشید، زیرا با عیب یابی اصولی و تشخیص ایراد، می توان دستگاه را تعمیر کرد. ما در این مقاله قصد داریم تا به بررسی علل خاموش شدن ماشین ظرفشویی در حین کار بپردازیم، در نتیجه اگر ماشین ظرفشویی شما نیز با این مشکل مواجه شد و حین کار به طور ناگهانی خاموش می شود و به دنبال رفع این مشکل هستید، ما خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد می کنیم، همچنین به شما می گوییم تا برای جلوگیری از خاموش شدن ماشین ظرفشویی در حین کار چه اقداماتی را باید انجام دهید.
دلایل خاموش شدن ماشین ظرفشویی در حین کار
- خرابی برد الکتریکی
- خرابی موتور ( پمپ اصلی )
- مشکلات برق
- خرابی فیوز حرارتی
- خرابی میکروسویچ درب و قفل درب
- خرابی پنل کنترل
- خرابی المنت حرارتی
- وارد نشدن آب به دستگاه
- خرابی پمپ تخلیه
- خرابی فن
- خرابی تایمر
- خرابی سوئیچ شناور
- عدم سرویس به موقع
- سایر علت ها
خرابی برد الکتریکی
همانطور که می دانید برد مغز دستگاه می باشد. برد با دریافت جریان برق، تمامی مراحل شستشو را مدیریت و کنترل می کند. یعنی برد، شروع و پایان هر کاری را کنترل می کند. برد ممکن است بخاطر دریافت ولتاژ بالا معیوب شود و یا بسوزد. در صورت خرابی برد، دستور لازم جهت کارکرد قطعات مختلف صادر نمی شود و عملکرد دستگاه با مشکل مواجه می شود و ممکن است که دستگاه به طور ناگهانی از کار بیوفتد. در این صورت باید برد دستگاه توسط تکنسین متخصص بررسی گردد. توجه داشته باشید که تعمیرات برد یک کار کاملا تخصصی و پیچیده می باشد و باید حتما توسط افراد حرفه ای در زمینه تعمیر ماشین ظرفشویی انجام شود.
خرابی موتور ( پمپ اصلی )
موتور وظیفه دارد که آب را از ورودی دریافت کند و آب را پمپ کند و با فشار زیاد روی ظروف بپاشاند. حال اگر آب به میزان کافی وجود نداشته باشد و یا اگر پمپ خراب باشد، برنامه شستشو دچار مشکل می شود و دستگاه خاموش می شود. در نتیجه اگر گردش آب متوقف شود، دستگاه از کار می ایستد. در این صورت باید پمپ بررسی شود و تعمیر شود و یا در صورت نیاز باید تعویض گردد.
مشکلات برق
یکی از مواردی که باعث می شود که دستگاه شما یکدفعه از کار بایستد، قطع شدن برق یا نوسانات برق می باشد. به هر دلیلی اگر برق به دستگاه نرسد، دستگاه خاموش می شود. زیرا قطعاتی همچون برد الکترونیکی، شیر برقی، میکروسوئیچ شناور، پمپ تخلیه، موتور اصلی و… همگی قطعاتی هستند که برای کار کردن به برق نیاز دارند، بنابراین اگر برق به این قطعات نرسد، این قطعات کار نمی کنند. همچنین لازم است تا از سالم بودن پریز برق، سالم بودن کابل برق، سالم بودن محافظ جریان برق و… مطمئن شوید. همچنین توجه داشته باشید، اگر صفحه نمایش دستگاه روشن است، یعنی دستگاه برای تامین برق مشکلی ندارد و باید سایر موارد بررسی شوند. لازم به ذکر است که با قطع برق، ماشین ظرفشویی، حافظه ی خود را حفظ کرده و به تنظیمات قبلی خود باز می گردد. یعنی مثلا اگر در مرحله ی تخلیه بود، با وصل شدن برق، عمل تخلیه را انجام می دهد، البته برخی ماشین ظرفشویی ها به این صورت هستند که چرخه را از سر می گیرند یعنی از اول شروع به کار می کنند.
خرابی فیوز حرارتی
فیوز حرارتی قطعه ای در دستگاه می باشد که میزان جریان برق را در ماشین ظرفشویی کنترل می کند. زمانی که موتور یا پمپ بیش از حد برق بکشند یا بیش از حد داغ شوند، فیوز حرارتی می پرد و جریان برق را قطع می کند. بنابراین یکی دیگر از دلایل خاموش شدن ناگهانی دستگاه می تواند عمل کردن فیوز حرارتی یا خرابی فیوز حرارتی باشد. در نتیجه خرابی فیوز حرارتی نیز می تواند باعث خاموشی دستگاه شود.
خرابی میکروسویچ درب و قفل درب
بیشتر ماشین های ظرفشویی به گونه ای طراحی شده اند که به محض باز شدن درب دستگاه، دستگاه از کار می ایستد و خاموش می شود. در واقع این قابلیت و این ویژگی از بروز خطرات احتمالی مثل نشت آب به بیرون جلوگیری می کند. حال اگر درب به درستی بسته نشود و یا در حین کار درب دستگاه باز شود و یا میکروسوئیچ درب خراب شده باشد، دستگاه در حین کار خاموش می شود. زیرا زمانی که درب بسته می شود، میکروسویچ درب سیگنالی را به برد می فرستد و برد دستور شروع فرآیند شستشو را صادر می کند. همچنین قبل از این که تصمیم بگیرید میکروسوئیچ درب را تعویض کنید، حتما بررسی کنید و مطمئن شوید که سیم های متصل به میکروسوئیچ شل نبوده باشند و یا آسیب ندیده باشند. علاوه بر این موارد لازم است تا قفل درب نیز بررسی شود، زیرا در صوت خرابی قفل درب نیز ممکن است دستگاه به صورت ناگهانی از کار بیوفتد و خاموش شود.
خرابی پنل کنترل
پنل کنترل یا صفحه کنترل دستگاه در واقع همان دکمه ها یا صفحه ی تاچ روی دستگاه می باشد که شما توسط آن تنظیمات مد نظرتان را برای شستشو انتخاب می کنید. گاهی ممکن است که پنل دستگاه بنا به دلایل مختلفی مثل آب خوردگی، فرسودگی بر اثر گذشت زمان و… از کار بیوفتد. در این صورت لازم است تا بررسی کنید و مطمئن شوید که دکمه ای گیر نکرده باشد، یا اتصالات و سیم های آن شل نشده باشند. گاهی پنل با انجام تعمیرات مشکلش حل نمی شود و در این صورت باید پنل دستگاه تعویض شود.
خرابی المنت حرارتی
اگر المنت دستگاه خراب باشد، ممکن است که آب در دستگاه گرم نشود و یا ظروف به درستی خشک نشوند و حتی ممکن است که یک اتفاق بدتر بیوفتد و در چرخه ی خشک کردن، گرمای بیش از اندازه تولید شود و منجربه آتش سوزی شود. همچنین گاهی ممکن است که به علت خرابی المنت حرارتی، دستگاه متوقف شود. در این صورت باید سیم کشی المنت و خود المنت بررسی شوند. برای بررسی خرابی المنت می توانید از یک مولتی متر استفاده کنید. در صورت خرابی المنت باید این قطعه تعویض گردد.
وارد نشدن آب به دستگاه
تمامی فرایند شستشو در ماشین ظرفشویی، مستلزم وجود آب می باشد. در صورتی که آب وارد دستگاه نشود و یا آب در دستگاه به حد کافی نرسد، دستگاه به مرحله ی بعد نمی رود و دستگاه خاموش می شود. در این صورت باید به دنبال علل وارد نشدن آب به ظرفشویی باشید. به عنوان مثال باید مواردی از قبیل آکوا استاپ، شیر ورودی آب، تا خوردگی یا انسداد شلنگ ورودی آب، شیر برقی، فشار کم آب ساختمان و… را مورد بررسی قرار دهید.
خرابی پمپ تخلیه
پمپ تخلیه وظیفه ی تخلیه آب را از دستگاه به فاضلاب را به عهده دارد. در صورتی که پمپ تخلیه خراب باشد، یا دچار انسداد شده باشد، نمی تواند آب را به خوبی تخلیه کند، در نتیجه ممکن است که دستگاه در این مرحله خاموش شود. بنابراین لازم است تا پمپ تخلیه و شلنگ تخلیه بررسی شوند. برای بررسی پمپ تخلیه می توانید از یک مولتی متر استفاده کنید. معمولا در صورت خرابی پمپ تخلیه، امکان تعمیر آن وجود ندارد و بهتر است تا پمپ تخلیه تعویض شود.
خرابی فن
فن یا بخش تهویه دستگاه، وظیفه دارد تا هوای مرطوب و بسیار داغ را که در فرآیند خشک شدن ظروف ایجاد می شود، را از دستگاه خارج کند. اگر بخش تهویه دچار مشکل شود، درب تهویه باز نمی شود و عملکرد فن با مشکل مواجه می شود. اگر فن دستگاه خراب باشد، دستگاه حین کار متوقف می شود. در نتیجه لازم است تا سیستم تهویه دستگاه توسط یک تکنسین متخصص بررسی شود.
خرابی تایمر
در ماشین های ظرفشویی امروزی به جای تایمر از برد استفاده می شود، اما هنوز دستگاه هایی وجود دارند که از تایمر استفاده می کنند. تایمر در واقع یک جورایی مانند برد عمل می کند و وظیفه دارد تا عملیات شستشو در ماشین ظرفشویی را مدیریت کند. یعنی تعیین می کند که هر عمل چقدر باید طول بکشد و بعد از آن چه عملی باید انجام شود. همچنین خرابی تایمر می تواند کل دستگاه را با مشکل مواجه کند، یکی از مشکلاتی که در اثر خرابی تایمر ایجاد می شود، خاموش شدن دستگاه می باشد. در نتیجه لازم است تا تایمر توسط تکنسین بررسی شود و در صورت نیاز باید تعویض تایمر انجام شود.
خرابی سوئیچ شناور
سویچ شناور یک قطعه پلاستیکی می باشد که در کف دستگاه قرار گرفته است. وقتی آب در کف دستگاه پر می شود، این شناور بالا می آید، خرابی این قطعه می تواند عملکرد دستگاه را با مشکل رو به رو کند. در این صورت باید سوئیچ شناور بررسی شود، برای این منظور باید سیم های متصل به آن بررسی شوند و لازم است که دستگاه حتما خاموش باشد.
عدم سرویس به موقع
بسیاری از افراد بعد از خرید ماشین ظرفشویی، تا زمانی که به یک مشکل جدی برنخورند، به فکر سرویس یا تعمیر دستگاه نمی افتند. اما اگر شما می خواهید که دستگاه شما برای سالیان سال بدون ایراد برای شما کار کند، باید نسبت به سرویس به موقع دستگاه حساس باشید و اهمیت قائل شوید. سرویس منظم و دوره ای دستگاه، علاوه بر بهبود عملکرد آن، باعث افزایش طول عمر دستگاه شما نیز می شود و از بروز ایرادات و اشکالات در آینده جلوگیری می کند و بسیاری از معایب جزئی دستگاه که ممکن است بعد ها به یک ایراد اساسی تبدیل شوند نیز رفع می گردد. همچنین بهتر است تا بعد از هر بار شستشوی دستگاه، قسمت هایی از قبیل فیلتر دستگاه نیز تمیز شود.
سایر علت ها
علاوه بر مواردی که گفته شد، دلایل دیگری وجود دارند که باعث خاموش شدن ماشین ظرفشویی در حین کار می شوند. به عنوان مثال مونتاژ قطعات بی کیفیت و مدل های ارزان قیمت چینی، عدم انجام پیش شستشوی ظروف ( که باعث انسداد فیلتر می شود و ماشین ظرفشویی نمی تواند ظروف خیلی کثیف را بشوید )، خرابی پریز برق، نبستن کامل درب، استفاده از شوینده های ضعیف و نا مناسب، چیدمان نا مناسب ظروف در دستگاه، بروز کد خطا، تنظیمات اشتباه، انسداد پمپ اصلی، خرابی سوئیچ شناور، انسداد سوراخ های بازو های آبپاش ( به علت سختی آب یا گیر کردن غذا ) و… جزء مواردی می باشند که می توانند باعث توقف ناگهانی و خاموش شدن ماشین ظرفشویی شوند.
هدف از طراحی ماشین های ظرفشویی، استفاده از آب و برق کمتر می باشد و دیگر لازم نیست تا افراد زمان زیادی را برای شستن ظروف صرف کنند، زیرا ماشین ظرفشویی به همان خوبی و شاید حتی بهتر، وظیفه ی شستن ظرف ها را انجام می دهد. معمولا به طور متوسط چرخه ی شستشو در ماشین های ظرفشویی، بین ۲ تا ۴ ساعت طول می کشد. برخی اوقات بخاطر تنظیمات بیشتر، ممکن است که مدت زمان این چرخه طولانی تر شود. دستگاه بعد از اتمام فرآیند شستشو به طور خودکار خاموش می شود و این یک امر عادی و طبیعی می باشد، اما اگر خاموش شدن دستگاه، حین فرآیند شستشو رخ دهد، امری غیر طبیعی می باشد و نشان دهنده وجود مشکل در قسمتی از دستگاه می باشد و نیاز است تا دستگاه شما توسط یک تکنسین متخصص بررسی شود.
ما در این مقاله سعی کردیم تا به اصلی ترین دلایل توقف ناگهانی ماشین ظرفشویی اشاره کنیم. همانطور که گفته شد، از مهم ترین دلایل توقف ماشین ظرفشویی حین کار می توان به خرابی برد، خرابی المنت حرارتی، خرابی پنل، خرابی پمپ و موتور دستگاه، مشکل قفل درب و میکروسوئیچ درب، نرسیدن برق به دستگاه، خرابی فیوز حرارتی و… اشاره کرد. در صورتی که با مطالعه این مقاله مشکل دستگاهتان رفع نشد یا تعمیرات دستگاه خارج از توان شما بود، پیشنهاد می کنیم که حتما با یک تعمیرکار متخصص ماشین ظرفشویی از مراکز خدمات تعمیرات لوازم خانگی مانند مرکز تعمیرات لوازم خانگی پاکشوما تماس بگیرید تا با بررسی دستگاه، مشکل را بر طرف کند.